Welsh Cobbens Historie (Kort Fortalt)


Beviser for eksistensen af de walisiske cobs stammer tilbage til middelalderen og endnu tidligere.
Man har fundet den beskrevet i middelalderlige walisisk litteratur.
Men welsh ponyen har været kendt længe før middelalderen… vi skal helt tilbage før det 1600 f.kr.
Det menes at Welsh Mountain ponyen har udviklet sig fra de forhistoriske keltiske ponyer.
I de Walisiske bjerge i Det Forenede Kongerige, levede den strenge kår i de ugæstfrie bakker og dale med sparsom og lav vegetation, den udviklede sig til at være en ekstremt solid, udholdende og intelligent pony. Den menneskelige beboelse var ikke så stor, meget spredt, og bestemt ikke koncentreret nok til at tillade intensiv lagerstyring, så de semi-vilde ponyer strejfede frit omkring i flokke.
Da Storbritanien blev besat fra år 43 til 410 bragte Romerne og Julius Cæsar deres egne heste til landet formentlig Arabere som blev krydset med de indfødte ponyer. Og det er her at welsh ponyen har sin skønhed og udtryk fra.
Siden er racen også blevet påvirket af andre racer som blandt andet Fuldblod og Hackney. Dog har den walisiske pony imidlertid fastholdt sin egen dominerende fysiske egenskaber og udsædvanlige alsidighed.
I 1541 beordrede Kong Henry VIII (1509-1547) at alle mindre ponyer under 152,4 cm i stang, skulle udryddes, Henry mente at krigsheste skulle være i stand til at bære en soldat og hans rustning og ønskede at sikre en buffer af sådanne heste til at trække på, hvis det blev nødvendigt for krig eller at forsvare landet. Heldigvis var mange ponyer i sikkerhed i bjergene da forfølgerne var tilbageholdende eller ude af stand til at følge efter dem. Dronning Elizabeth annullerede senere disse love.
I 1901 blev den walisiske avlsforening Welsh Pony and Cob Society stiftet, med en stambog udgivet i 1902. Før var welsh pony og cobs registreret i Hackney stambogen (vol 1 blev udgivet 1884) det betød ikke at welsherne var hackneyer, de var rene ponyer og cobber, man mente bare, at det var bedre de var registreret et sted end ingen steder.
De walisiske ponyer blev importeret til Amerika så tidligt som i 1880'erne, men The Welsh Pony og Cob Society of America var ikke fastlagt som et race register før 1907. I løbet af de næste par årtier blev den walisiske pony og cob den hurtigst voksende race i Amerika. Til dato er over 45.000 walisiske ponyer og cobs blevet registreret.
Inden fremkomsten af biler var welsh cobben det hurtigste transportmiddel til læge, håndværkere og for folk som var ivrige efter at komme fra her til der på kortest tid. Forretningsmænd i det sydlige Wales var kendt for at vælge den welsh cob, som travede ham hele vejen fra Cardiff til Dowlais - omkring 56 km op ad bakke hele vejen. Det bedste ville være hvis cobben kunne gøre dette på mindre end tre timer, aldrig slække eller ændre tempo fra start til slut.
Før licenser blev indført i 1918 blev hingste og avlsmateriale udvalgt ved en form for test, det tog form i gamle trav kampe, der fandt sted med et stopur over en målt afstand på mange veje i Wales. Navne som de mange Comet og Flyer som i begyndelsen vrimler i stam-bøgerne bevidner deres hastighed og dygtighed.
Der er 4 hingste der har gjort kolossal indflydelse i udviklingen af Welsh Cob avlen:

  • Trotting Comet (født 1836) brun, 154,4 cm i stang. Efter Flyer som var en stærk sort hingst og god traver men blind moderen var Bess en rød og godt travende hoppe. Trotting Comet var udlejet til Yourkshire for 2 sæsoner og hans blod har haft stor indflydelse i Fell pony avlen.
  • Cymro Llwyd (født 1850) dun, efter en importeret araberhingst, moderen var en hurtig travende Welsh hoppe. Llwyd har en stor skyld i de mange creme og duns vi har i dag. Llanarth Braint  (Royal Welsh Champion vinder i 1961) har over 12 linier af Cymro Llwyd i hans stamtavle.
  • Alonzo The Brave (født 1866) brun, 155,4 cm i stang. Han var ren Hackney fra Leverington, Norfolk. Hackneyer fra dette område var meget tunge arbejder heste end de hackneyer man ser i dag som er let-benede show heste. Krydsningen af Hackney i Welsh’en var ofte katastrofal men Alonzo The Brave viste sig at være en undtagelse.
  • True Briton (født 1830) kærligt omtalt som ’Ceffyl du Twm Masiwn’ (sorte hest af Stenhuggeren Tom) Britons far var Ruler og moderen Douse. Rygtet sagde at Douse var en arabisk hoppe bragt af sigøjnere, men hvis man ser et maleri af hende malet af Sawrey Gilpin RA (1803) kan man se at hun ser ud til at være en sand welsh cob, havde hun haft en lang hale kunne hun blive forvekslet med mange Royal Welsh vindere.

Gennem århundrede har den walisiske pony haft mange mestre og anvendelser. Der er beviser for, at den trak krigs vogne og var endda med i den romerske arena, den har det fungeret i kulminer, nogle ponyer blev født og oprdættet i minerne og kom aldrig til at se dagslys. De har tjent kongers hære,  postbudes ruter, rancher og som ridedyr i lokale væddeløb, de tjente bonden med landbrugsarbejde eller kørte familier i kirke om søndagen. Edward VII stillede og tilskyndede brugen af walisiske ponyer til polo heste

Det hævdes af mange, at den walisiske cob er den bedste ride og køre hest i verden.
Hårdfør, sund, livlig og modig, i dag hører den walisiske cob lige så godt hjemme i køreselen som under sadel.
De findes konkurrerende i næsten alle fag, herunder terræn, kørsel, dressur, spring, western, og polo. adrætte, skridsikker og lydhøre, deres blide sind har også gjort dem til perfekte partnere til handicappede ryttere.

For welsh cobben er den generelle karakter er indbegrebet af styrke, hårdførhed og smidighed.
Hovedet viser stor kvalitet med Pony karakter: store fremtrædende øjne, en bred pande og små velplacerede ører.
Kroppen skal være dyb og båret af stærke lemmer med gode solide led og en overflod af flade knogler.
Bevægelsen skal være lige, fri og insisterende, knæene bør bøjes og derefter hele forbenet strakt fra skulderen så langt ud som muligt i alle gangarter, med haserne godt bøjet, så den får en stor løftestangseffekt. Højden bør overstige 137 cm i stang, ingen øvre grænse.

Skrevet af Ninett Gulddal

   
 

 

   


Guto’r Glyn et berømt digt fra det 1500 århundrende beskriver stamtavlen af en Welsh Cob

   

 

Achau'r Ebol
(Allan o waith Guto'r Glyn)

Mab i'r Du, ymhob erw deg,
O Brydyn, o bai redeg;
Merch ei fam i'r march o Fon
Aeth i ddwyn wyth o ddynion.
Mae wyrion i Ddu'r Moroedd,
Gwn mai un onaddun oedd
Mae yngo nai Myngwyn Ial
Ym Mhowys, nis rhwym hual;
Mae car i farch Ffwg Warin,
A'i gar a fal gwair a'i fin.
Ucha march ei achau ym Mon,
O baladr Talebolion.

 

En welsh Cobs stamtavle
af Guto'r Glyn (1445-75)

Han er en søn af Black of Bryndyn,
Han ville vinde et løb i enhver felt;
Hans mor var datter til hingst af
angelesey som bar otte personer,
De er efterkommere af Du'r Moroedd
og jeg ved, at han er en af dem
Han er nevø til den Myngwyn Ial.
I Powys ingen hindring kunne holde ham,
Han er af bestanden af ffwg Warin's hingst,
og bestanden maler sit foder småt
med sin stærke kæber.
Han er en hingst af højeste stamtavle
i Angelesey.
fra linjen Talebolion
.

 


Digtet er citeret og oversat fra Wynne Davies bog "The Welsh Cob"

   
   

 

 

 
Copyright~All rights reserved